Comfort zone or magic zone?

Afgelopen weekend weer wat buiten mijn comfortzone gedaan. Naast kamperen in een puptentje, wat al minstens 25 jaar geleden was… nu ook wezen skydiven.

 

Eerst genieten van een rondvlucht boven Texel totdat op zo’n 3 km hoogte de deur van het vliegtuigje open gaat. Dan komt het moment om uit het vliegtuig te springen waarna je met een vrije val met 200 km/uur naar beneden zoeft tot het moment dat de parachute open gaat. Wat een fantastische ervaring. Iets waarvan ik jaren geleden al riep dat ik dat ooit wilde gaan doen maar wat ik uiteindelijk toch nog steeds niet gedaan had. Iets hield me blijkbaar al die tijd toch tegen. Het lag buiten mijn comfortzone.

 

De laatste tijd ben ik inmiddels wel vaker buiten mijn comfortzone gegaan en ik kan je vertellen dat het soms best wel spannend is. Dat mag ook. Gezonde spanning is helemaal oké. Het heeft me ontzettend veel opgeleverd. Steeds meer dingen durven en doen. Dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik ze ooit zou gaan doen. Het begon met mijn sabbatical waarin ik een studie tot hypnotherapeut volgde. Het voelde soms echt wel als een sprong in het diepe. Zo ook toen ik mijn eigen praktijk voor hypnotherapie startte. Iets wat ik jaren geleden niet voor mogelijk had gehouden dat ik dat ooit zou gaan doen. Het zou me zeker weten veel stress hebben opgeleverd. Het tegendeel blijkt echter waar. Werken bij een werkgever, dat was mijn comfortzone. Door juist die dingen aan te gaan buiten mijn comfortzone, wordt mijn angst om nieuwe dingen te doen steeds kleiner en ontdek ik dat ik veel meer kan dan ik lange tijd gedacht heb. “Hoe kan dat dan?” zul je je misschien wel afvragen.

 

De comfortzone is alles waaraan we gewend zijn geraakt, of dit nu goed of slecht is. Het zorgt voor onze routine. Door alleen in je comfortzone te blijven, daag je jezelf niet uit en zul je nooit ervaren tot waar je allemaal toe in staat bent. Het gezegde “Out of your comfort zone is where the magic happens” zul je wellicht wel eens gehoord hebben. Buiten je comfortzone word je namelijk uitgedaagd en hierdoor vindt persoonlijke groei plaats. Het is de plaats waar je je verborgen talenten en vaardigheden kunt ontdekken. Door regelmatig uit je comfortzone te gaan wordt je brein ook getraind om flexibel te zijn en vergroot je je vermogen om met moeilijkere situaties om te gaan. Dit heeft weer tot gevolg dat je meer vertrouwen krijgt in jezelf en stopt het je gewoonte om juist dingen niet te proberen doordat je onzeker of bang was.

De comfortzone is gebaseerd op routines en is voorspelbaar en daardoor ook vaak saai. Door meer dingen te durven zul je ook meer aangename gevoelens gaan ervaren en word je nieuwsgieriger om nieuwe dingen te ontdekken. Routine vereist bijna niets van ons. Het is als onze automatische piloot die aanstaat. Het doet dan ook nauwelijks een beroep op onze intellectuele capaciteiten. Ditzelfde geldt ook voor creativiteit. Nieuwe situaties creëren nieuwe antwoorden en nieuwe oplossingen. Op deze manier wordt het leven leuker. Het hangt niet langer af van eindeloze herhalingen van hetzelfde. Kijk maar eens wat al die dingen buiten je comfortzone je op kunnen leveren. Door al deze positieve veranderingen zul je ook steeds tevredener worden met jezelf waardoor je vermogen om het goede in anderen te zien ook toe zal nemen.

 

Genoeg redenen dus om uit je comfortzone te komen. Ieders comfortzone ziet er ook anders uit. Die van mij zal zeker anders zijn dan die van jou. Zo vindt de een spreken in het openbaar appeltje, eitje en zal een ander de gelegenheid graag aan zich voorbij laten gaan. De een zal heel makkelijk van baan veranderen terwijl de ander 40 jaar bij dezelfde werkgever blijft terwijl hij of zij misschien wel liever iets anders doet maar de stap niet zet omdat het toch buiten de comfortzone ligt.

 

En we hoeven zeker niet alleen aan grote dingen te denken. We blijven vaak ook graag voor kleinere zaken binnen onze comfortzone. Loop jij iedere ochtend hetzelfde rondje als je de hond uitlaat? Ga jij altijd op dezelfde plek zitten tijdens een vergadering op je werk? En zo kunnen jij en ik waarschijnlijk nog een heleboel andere dingen opnoemen waarin we dagelijks binnen onze comfortzone blijven.

 

Wil jij ook graag flexibeler om kunnen gaan met situaties die op je pad komen? Je hoeft dan niet meteen met hele grote stappen te beginnen. Begin eerste eens met wat kleinere stapjes. Loop eens een keer een ander rondje als je je hond ’s ochtends uit laat en kijk eens wat dat met jou en ook met je hond doet. Of ga eens op een andere plek zitten tijdens een vergadering en kijk dan ook meteen even naar de reactie van diegene die normaliter op die plek zit… J En door zo kleine stapjes buiten je comfortzone te zetten, kun je steeds verder gaan en zul je wellicht gaan merken dat je steeds flexibeler kunt omgaan met allerhande situaties wat ervoor zorgt dat je ook meer andere positieve veranderingen zult gaan ervaren.

 

Wat wordt jouw volgende stap buiten je comfortzone?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.