Kracht van hypnose

De kracht van hypnose ontdekte ik toen ik vijf jaar geleden na een burn-out weer aan het werk ging. Fysiek was ik weer helemaal hersteld maar het mentale stuk bleek achteraf toch een heel ander verhaal.

 

Ik had mijn grenzen leren kennen bij mijn begeleidingstraject tijdens mijn burn-out. Met dat in mijn achterhoofd, ging ik met enthousiasme weer aan de slag totdat ik feedback kreeg en mijn functioneren en ikzelf hier wederom onder gingen lijden.

Met hypnose ben ik toen terug gegaan naar het ontstaan van mijn probleem. En dat lag totaal ergens anders en op veel jongere leeftijd dan dat ik dacht.

 

Er bestaan veel misvattingen over hypnose

“Je verliest je controle.” “Je doet dingen tegen je wil in.” “De hypnotiseur heeft de macht over mij.” “Straks ga ik nog gekke dingen doen of zeggen.” Die misvattingen zorgen ervoor dat mensen geen goede therapie en geen goede hulp krijgen. Dat is heel jammer. Soms schuiven ze het zelfs onder kwakzalverij. Het bestaat allemaal niet. Er zijn allerlei onderzoeken die aantonen dat het wel bestaat en dat het heel effectief is. Mensen lopen dan rond met heel veel problemen terwijl als ze een paar sessies doen bij een hypnotherapeut, ze zich stukken beter voelen. Hoe jonger je bent, hoe beter het werkt. Je doet niets wat je niet zou willen. De hypnotiseur heeft geen macht over je en je behoudt te allen tijde de controle.

 

Het allerbelangrijkste waarom hypnotherapie effectief is, is dat je terug gaat naar het allereerste moment waarop het probleem ontstond. Bewust weet je dit helemaal niet omdat daarna nog heel veel is gebeurd. De meeste mensen denken dat het op een heel ander, later moment is ontstaan. In hypnose zie je vaak dat het anders is. Net zoals ik dat zelf ondervonden heb.

In hypnose ging ik terug naar het moment waarop het ontstond. Ik ben 8 jaar oud. Ik ben bij mijn oom en tante op vakantie op de boerderij en ik mag onder begeleiding van mijn oom op de tractor rijden. Terwijl ik bezig ben komen de voorste wielen van de tractor een klein stukje van de grond, net op het moment dat mijn ouders zien dat ik op de tractor rijd. Zij vinden het niet veilig en staan erop dat ik er vanaf kom. Ikzelf vind dat ik echt wel goed tractor kan rijden maar mijn ouders willen hier niets van weten. Het is niets voor mij. Ik moet er onmiddellijk vanaf. En ik denk: “Ze luisteren niet naar me; ik ben niet goed genoeg.”

 

Die regel dacht ik en daar ging ik naar leven. Van dat moment had ik alleen onthouden dat ik van mijn ouders niet op de tractor mocht. Dat ik daar een conclusie, een overtuiging, aan verbonden had, daar was ik mij helemaal niet van bewust. Met alle gevolgen van dien. Achteraf weet ik pas dat hieruit mijn problemen zijn ontstaan.

 

De dingen die ik in mijn leven deed, wilde ik perfect doen. Zo ook in mijn werk. Als ik feedback kreeg op mijn werk en er ondanks dat ik het perfect had willen doen, er toch nog verbeteringen mogelijk waren, dan bevestigde dat mij in mijn overtuiging dat ik niet goed genoeg was en ging ik nog beter mijn best doen om het perfect te doen. Ik ging dingen dubbel controleren, wat natuurlijk extra tijd kostte en stress opleverde. Het duurde langer voordat ik mijn werk af had. Om hulp vragen deed ik niet. Mijn overtuiging was immers dat ze toch niet naar me luisteren en om hulp vragen zou voor mij ook nog eens temeer bevestigen dat ik niet goed genoeg was. En zo kwam ik in een vicieuze cirkel terecht die uiteindelijk resulteerde in een burn-out.

 

In hypnose merkte ik dat ik daar op die tractor de beslissing had gemaakt dat ze niet naar me luisteren omdat ik niet goed genoeg was. Dat dat mijn overtuiging was geworden. Die overtuiging kon ik in hypnose ongedaan maken, daar op dat moment. Sindsdien kan ik feedback ontvangen op zaken die verbeterd kunnen worden. Ik kan het zien als leermomenten. Ik wil nog steeds graag dingen goed doen, alleen doe ik dat nu zonder dat ik dwangmatig naar perfectie streef. Door de hypnose-sessies laat ik  ook meer van me horen als ik ergens van overtuigd ben dat het werkt. Ook al weet ik dat anderen het er niet mee eens zouden kunnen zijn. Dat is wel zo handig als hypnotherapeut natuurlijk want er bestaan nog steeds, jammer genoeg zoals ik hierboven al aangaf, vele misvattingen over hypnose. Deze misvattingen worden soms door onwetenden met hand en tand verdedigd tot aan persoonlijke aantijgingen toe.

 

Zelfs de meest hardnekkige patronen kun je echter veranderen met hypnose

Zo kun je met hypnose ook mensen helpen met angsten, zoals faalangst. Deze mensen kunnen na een aantal hypnose-sessies dingen doen die ze voorheen niet deden. Ook onverklaarbare buikpijnen zijn te verhelpen, auto-immuunziekten en allergieën.

 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen in de leeftijd van 0 tot ongeveer 7 jaar, dezelfde breinactiviteit hebben als volwassen mensen die in diepe hypnose zijn. Dat betekent dat ze in die leeftijdsfase alles kopiëren van diegene waar ze het meeste binding mee hebben en dat zijn meestal de ouders. Zo nemen ze de goede dingen maar ook de slechte dingen over. Ook die dingen die je niet wilt dat ze overnemen, nemen ze over omdat dat de manier is om het makkelijkst en snelst te leren. Een kind leert niet lopen doordat jij het hem leert hoe hij dat moet doen. Een kind ziet dat en gaat het doen. En het komt regelmatig voor dat zelfs de manier van lopen hetzelfde is als een van de ouders.

 

We geven dus onbewust alles door aan onze kinderen. Ik kan me voorstellen dat je van heel veel patronen niet weet waar ze vandaan komen, waar je ooit een beslissing gemaakt hebt. Dat weten de meeste mensen niet. Daarom is hypnose zo krachtig. Omdat je dan meteen naar het ontstaan kunt gaan van het probleem in jezelf en meteen bij die situatie kunt komen waar je die beslissing hebt gemaakt toen je misschien 1 of 5 jaar was. Het daar ongedaan maken, is zo ongelofelijk krachtig. Het kan op die manier zelfs problemen oplossen voor de generatie na jou.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.