Ik kijk nu anders naar mijn verleden en dit verandert ook mijn heden

6 september 2021

Al in mijn tienerjaren zat ik vaker niet lekker in mijn vel en had ik lichamelijke klachten zonder oorzaak; buikpijn, onrust, vermoeidheid, veel piekeren.

Ik kon hier moeilijk over praten en thuis was het vaak onrustig. Ik heb hulp gezocht bij verschillende instanties omdat ik me anders wilde voelen en niet zo veel zorgen wilde hebben. Jeugdzorg, algemeen maatschappelijk werk, huisarts, psychologen, praktijkondersteuner, cesartherapie, osteopaat, homeopaat, orthomoleculair geneeskundige, haptotherapie en noem maar op.

In de alternatieve sector heb ik veel resultaat geboekt om stukje bij beetje mijzelf te leren kennen, wat van mij is en wat van de ander en leren luisteren naar mijn lichaam. Bij de andere instanties ging het altijd over de toekomst, hoe maak ik mij los van mijn vader, hoe ga ik om met perfectionisme etc. Het verleden werd niet besproken, hoe komt het dat ik ben wie ik nu ben? Nooit ging het over mijzelf, mijn verdriet, mijn emoties, oude pijn, overlijden van naasten, dingen die vroeger gebeurd zijn en ik nooit een plek heb kunnen geven. Na een lange periode van zoeken, veel stress en uiteindelijk steeds terugkomende lichamelijke klachten besloot ik om te stoppen met werken, voor mijn eigen rust en voor mijn gezin.

Door de corona viel de rust in huis tegen maar ik leerde wel prioriteiten stellen en was al blij dat ik er helemaal thuis kon zijn. Ik ben weer gaan sporten, de nachten werden beter en ik werd weer gelukkiger. Toch dacht ik wil ik straks weer gaan werken moeten er dingen veranderen, anders ga ik weer hetzelfde verder wat ik  iet meer wil. Viavia kwam ik op de site van Gedachterijk en dacht dit wil ik, na een telefoontje met Suzanne werd mijn gevoel bevestigd.

Ik voelde weerstand om soms te gaan omdat ik het moeilijk vond sommige dingen los te laten die te pijnlijk zijn, en spannend vond wat ik tegen ging komen, maar ik heb mezelf gemotiveerd om er open in te gaan en aan te gaan wat ik tegenkom. De sessies hebben me heel veel inzichten gegeven over mijzelf, mijn gezin, waarom ik ben wie ik ben. Vanuit mijzelf en niet vanuit anderen, wat had ik nodig.

Ik heb mezelf en anderen vergeven en omarmd, ik heb zelf nog zaken uitgesproken met mensen die overleden zijn, niet dat het de hele situatie en mijn verleden veranderd maar wel mijn gevoel erbij. Ik kijk nu anders naar mijn verleden en dit veranderd ook mijn heden. Ik ben blij dat sommige gebeurtenissen aandacht hebben gekregen, vooral het uitspreken hiervan en dat het zo goed is. Tevens heeft Suzanne mijn geleerd gedachten te ordenen en mijn hoofd leger te maken, zo kan ik ook beter loslaten en naar mijn lichaam luisteren, en niet alleen naar mijn gedachten.

Ik voel me sterker om bepaalde patronen te doorbreken, dingen achter mij te laten en te luisteren naar mijzelf i.p.v. mij aan te passen aan anderen of wat er van mij verwacht wordt. Natuurlijk zijn er momenten dat ik dit niet zo voel, en zullen sommige stukjes bij mij horen, maar het helpt mij om aantekeningen terug te lezen en oefeningen weer op te pakken.

 

Myrthe

34 jaar