Hoe werkt hypnotherapie?

Waar kun je het mee vergelijken? Wat kun je ermee?

 

Zomaar een aantal vragen die ik regelmatig krijg als mensen horen dat ik hypnotherapeut ben. Wil jij ook graag weten hoe het werkt, waar je het mee kunt vergelijken of wat je ermee kunt? 

 

 

Mo Gawdat, chief business officer bij Google, omschrijft aan de hand van een metafoor, in z’n boek, De logica van geluk, hoe wij als mens geboren worden met een standaardinstelling van geluk, en dat er gaandeweg wat mis kan gaan waardoor niet alles meer zo gaat als in het begin. Ook geeft hij aan dat het terugkeren naar die standaardinstelling van geluk, mogelijk is.
Wat kan er tijdens het opgroeien en ons leven, zoal gaandeweg mis gaan? Hierbij valt te denken aan het ontstaan van bijvoorbeeld angsten, trauma’s, stress, verslavingen, burnout of het ontwikkelen van overgewicht enzovoort, enzovoort.

Hij omschrijft het als volgt:
Je wordt geboren met een soort van standaardinstelling, heel en compleet. Net zoals een laptop of je smartphone compleet wordt geleverd met voorkeuren die zijn ingesteld door de ontwerpers en programmeurs, wordt jij ook geboren met je eigen standaardinstelling.

Er wordt natuurlijk veel gehuild en er is een hoop gedoe gemoeid met de opstartfase van een baby, peuter of kleuter, maar feit is dat als aan de basisvoorwaarden wordt voldaan: geen acute honger, geen directe dreiging, geen enge eenzaamheid, geen fysieke pijn of langdurige slapeloosheid, ze leven in het moment, volkomen gelukkig. 

Als je een geprogrammeerd apparaat gebruikt, verander je soms per ongeluk de standaardinstellingen waardoor je bepaalde functies moeilijker kunt gebruiken. Je download een app die veel contact maakt met internet, waardoor je accu sneller leegloopt. Of je downloadt schadelijke software waardoor alles op hol slaat. 
Hetzelfde gebeurt met de menselijke standaardinstelling. Ouderlijke of sociale druk, geloofssystemen, onredelijke verwachtingen en gebeurtenissen, overschrijven de oorspronkelijke programmering. 

Je weet vast en zeker wel dat je een apparaat vaak weer aan de praat krijgt als je de fabrieksinstellingen herstelt. Wij mensen, zijn geen gadgets en hebben geen herstelknop. In plaats daarvan kunnen wij wel dingen afleren en de gevolgen terugdraaien van wat er gaandeweg mis is gegaan.

Er zijn verschillende manieren om dingen af te leren of de gevolgen terug te draaien van wat er gaandeweg mis is gegaan. Één van die uiterst krachtige manieren, is het toepassen van hypnose. Omdat je m.b.v. hypnose direct contact maakt met het onbewuste, welke te vergelijken is met de software op een gadget, kun je zeer doeltreffend te werk gaan, de software resetten en zo terugdraaien wat er gaandeweg mis is gegaan. Je herstelt als het ware de standaardinstelling.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Hans van Doornik
een jaar geleden

Sluit geheel aan bij mijn visie.
Die gewoontes in ons onderbewuste kan je zien.
als ""IF THEN"" in computertaal.
Als je IF veranderd, verandert ook de THEN
Ik zie de if then als onze overtuigingen die
onze kijk en ervaring bepalen.
Die verborgenen herken je in je projectie's.