• Van harte welkom op de website van Gedachterijk Hypnotherapie.
  • Geheel volgens de huidige richtlijnen is het nog steeds mogelijk om een afspraak te maken.

Hoe word ik een niet-roker

Elk jaar weer zijn er vele mensen die zich voornemen om te stoppen met roken. Ergens mee stoppen wil zeggen dat je je gedrag wilt veranderen. Daarbij gaan ze voorbij aan het feit dat het roken hen ook iets oplevert. Als het je niets op zou leveren, zou je het niet doen.

Voor de een levert het misschien een goed gevoel op, voor de ander rust en voor weer een ander zou het het gevoel kunnen geven dat hij erbij hoort. Zo is het voor iedereen anders wat het oplevert. Datgene wat het jou oplevert is de waarde die het je oplevert.

 

Naast dat roken een bepaalde waarde vervult, zorgt het er ook voor dat je een vervelend gevoel vermijdt. Een gevoel dat je liever niet voelt. Met andere woorden, het geeft je troost. Het biedt natuurlijk geen echte troost maar slechts een kortstondig moment waarop je aan je onderliggend gevoel kunt proberen te ontsnappen. Welk gevoel dat is, is voor iedereen anders.

 

Op het moment dat je stopt met roken, verander je je gedrag door niet meer te roken. Wat je vaak niet in de gaten hebt, is dat de waarde die het roken vervulde, nu niet meer vervuld wordt. Je wordt als het ware ‘waarde-loos’. Dat is vaak ook de rede dat als je gestopt bent met roken, je nog steeds dat verlangen blijft houden naar die sigaret. De waarde die het roken van een sigaret voor jou vervulde wordt niet meer vervuld. Ook biedt het je geen troost meer. Het gevoel waar je door middel van roken aan probeert te ontsnappen, wordt weer voelbaar.

 

Velen voelen zich, ondanks dat ze gestopt zijn met roken, diep van binnen nog steeds een roker omdat ze alleen hun gedrag hebben aangepast. Ze hebben geen nieuwe manier gevonden om de waarde die het roken vervulde, nu te vervullen. Ook het gevoel dat ze door het roken, vermeden, kan weer gevoeld worden. Dit alles zorgt er vaak voor dat het na verloop van tijd toch weer mis gaat en ze weer beginnen met roken.

 

Ik ben een niet-roker

Voor een niet-roker is het anders. Een niet-roker is dus iets anders dan iemand die niet rookt.

Een niet-roker heeft nauwelijks of zelfs geen momenten waarop hij verlangt naar een sigaret. Als er zich toch van die momenten voordoen, dan kan hij makkelijk tegen zichzelf zeggen dat hij ervoor kiest om de rest van zijn leven een niet-roker te zijn. Als een niet-roker ergens komt kijkt hij niet meer als eerste waar de rokersplaats is of waar de asbakken staan. Hij geniet van de voordelen van het niet roken en voelt zich bevrijd van een last en geniet van de verkregen vrijheid. Er is altijd iets beters te doen dan te roken.

 

Om een niet-roker te kunnen worden is het dan ook belangrijk dat de waarde die het roken vervulde, op een andere manier vervuld wordt. Je kunt voor jezelf onderzoeken welke waarde het voor jou vervult. Dat is niet altijd een eenvoudige opgave. Heb je de waarde eenmaal gevonden, dan is het van belang dat je die waarde op nieuwe manieren gaat vervullen. Ook dat kan een behoorlijke zoektocht zijn. Heb je nieuwe manieren gevonden, dan zul je ze uiteraard ook nog eens in de praktijk moeten brengen op het moment dat het nodig is.  

 

Een extra stap in het proces om een niet-roker te worden is de stap om te achterhalen welk vervelend gevoel je met het roken probeerde te ontlopen. Als je de moeite neemt om die laag te verkennen en er iets mee te doen, zul je merken dat je op een andere manier met jezelf om kunt gaan waardoor je uiteindelijk meer tevreden zult zijn met jezelf. Als je dit echt wilt bereiken, dan zal het je ook gaan lukken!

 

Met bovenstaande stappen om een niet-roker te worden kun je prima zelf aan de slag. Merk je echter dat je dat lastig vindt of wil je liever meteen onder begeleiding aan de slag, dan is hypnotherapie een zeer effectieve en snelle methode om van roker een niet-roker te worden.

 

In drie sessies ga je van roker naar niet-roker. Je gaat:

  • Nieuwe manieren vinden die dezelfde waarde vervullen als het roken deed
  • Aan de slag om de pijn die je met roken probeerde te vermijden, te transformeren
  • Roken loskoppelen van de gevoelens die het opleverde
  • Roken loskoppelen van de betekenissen die jij eraan gegeven hebt

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.